MERANCANG KEHAMILAN (FAMILY PLANNING) DENGAN JAMU MAAJUN ANGGUN BISTARI

Bismillahirrrahmanirrahim...
Untuk entry kali ni saya nak share satu info yg mungkin berguna buat all mommies out there yg sdg memikirkan tentang "Family Planning". Asik citer pasal emas je..so yg ni kita story pasal "Puan-Puan". Serius..tentang title entry ni..kali pertama saya baca ayat "MERANCANG KEHAMILAN DGN JAMU".... aaarrk....iye ke ni?! Macam tak caya...!! Jom baca pengalaman saya sendiri..!
Ye la kan, selama ni saya merancang guna pil perancang. Tapi selepas saya deliver anak yg ke 5, saya rasa saya dah tak mau makan pil perancang lagi. Tapi saya pun tak nak pregnent lagi. Macam mana ye..nak pakai IUCD eii saya ngeri la nak masukkan benda alah tu kat dlm "tuuut" tu. Nak pakai implan plak...ngeri jugak...masa nak suntik implan tu takde la ngeri sgt...tapi ngerinye masa nak keluarkan implan tu nanti. Pil plak..saya dah tak nak lagi...sebab sepanjang saya makan pil perancang dulu..ada la jugak side effect lain. Mcm2 pil saya dah pernah makan...antaranya..

>Noriday..selama mkn..selama tu la saya tak period sampai risau..nape la tak period2
>Nodett..tak berapa nak serasi..air susu pun jd kurang..berat badan pun naik
>Marvelon..sama macam Nodett...plus ada problem "tuut" keputihan & kering
>Gynera..mahal sket..tapi berat badan ok..cuma yg tak best..keputihan..dan sakit kepala  

So atas sebab tertentu..saya cuba la google...pilihan lain selain dari cara tersebut kat atas tu...akhirnya saya terjumpa satu forum berkenaan "Perancang Keluarga". Dari situ la saya berkenalan dengan "MAAJUN ANGGUN BISTARI" (MAB). Kalau nak tahu lebih lanjut tentang MAB ni, sila klik pada gambar MAB tu ok. Tapi saya bukan dealer MAB, sekadar pengguna MAB yg ingin berkongsi maklumat dengan orang lain. Kalau ada sebarang pertanyaan..boleh juga leave your msg dekat chatbox tu..ape yg saya tau...saya share la. Harga pun tak mahal RM 15 sahaja. Murah kan?


Alhamdulillah..diwaktu saya menulis entry ini..saya sudah pun menggunakan 5 botol MAB, dan hanya setelah saya rasa ia benar2 berjaya ke atas diri saya baru saya berani nak tulis entry ni. Setakat 5 botol saya gunakan MAB sebagai ganti kepada pil perancang @ Family planning.. Alhamdulillah...dengan  izin Allah..saya tak pregnent...!! Alhamdulillah..maajun ni serasi dgn saya. Pada mulanya saya pun agak was-was juga..betul ke ni.. takut jugak terpregnent  lagi. Tapi terasa nak cuba..kalau tak cuba mana tau hasilnya...dan...Alhamdulillah..berjaya ... bahkan bukan setakat Family Planning saja...byk lagi benefit lain yg saya rasa selepas saya makan Maajun ni. Antaranya...langsung takde keputihan macam mkn pil perancang, berat badan saya susut(ramai yg tegur), bdn pun rasa ringan je sbb maajun ni buang angin sekali dan paling penting baby saya...yg fully breastfeed dgn saya pun takde masalah...air susu saya pun flow ok macam biasa. 

Sewaktu saya mula2 makan botol yg pertama...period saya jadi tak teratur. Saya mula mkn pada hari ketiga period. Waktu tu ok je..sampai hari ke 7/8, period saya pun dah clear mcm biasa... tapi..tiba-tiba.. 3 hari lepas tu..saya period balik ..aikkk..konpius betul... Lama plak tu..dekat seminggu jugak. Risau jugak...refer dgn dealer..akak dealer tu ckp..teruskan aje..mmg biasa botol pertama hingga ketiga..period jadi tak teratur coz dia bertindak membuang darah period & nifas yg lama2 terperuk kat dlm rahim tu. Ok la..saya dgn konfiden je teruskan... Masuk botol ke-2..nampak cam ok...tapi 2 minggu lepas makan period dtg balik..mean saya clear 2 minggu je la..slalu 3 minggu lebih baru mai period lagi..ok takpe saya teruskan sampai saya makan botol ke-3..waktu ni..seminggu sebelum saya habis mkn botol ke 3, saya baru je clear dari period yg saya tak tau dah kali ke berapa.. Habis je saya makan botol ke 3, 2 hari lepas tu saya period lagik!! Aikk baru seminggu lepas period..datang lagi...emmm..dan kali ni datang lebih kurang 7 hari..tp saya rasa macam dah ok coz saya period 2 hari lps habis mkn botol ke 3, dan saya cuti dari mkn maajun ni selama 7 hari mcm biasa, dan bila saya nak start mkn botol ke 4, period pun dah nak clear mean lepas 7 hari cuti mkn MAB saya mulakam botol ke 4 pd hari ke 5 period. Sepanjang mkn 21 biji botol yg ke 4 ni..saya dah takde masalah period dtg lagik mcm sebelum ni..maknanya sepanjang 21 biji saya mkn tu..saya clear la..dah lepas abis 21 biji tu, mcm biasa cuti mkn 7 hari, dan 2 hari lepas saya habis mkn maajun yg ke 21..period saya pun datang..maknanya...maajun ni dah serasi dgn saya...dan period saya pun dah cycle macam biasa...akhirnya saya  dah jumpa pil a.k.a maajun perancang kehamilan yg sama sekali tak membabitkan hormon..macam pil2 perancang moden yg ada di pasaran...so...pada sesiapa yg nak gunakan alternatif jamu sebagai perancang...boleh la cuba.

Update DEC 2013: Selepas 2 tahun menjadi pengguna tegar MAB akhirnya saya buat keputusan untuk jadi dealer..coz ramai pulak kawan2 & sedara-mara yang order. So sesiapa yang nak cuba family planning dengan MAB..boleh sms/whatsapp/viber fiza @ 019-3679451 ya


ARTIKEL BERKAITAN

 

3 comments :

  1. sy br guna 2 btol..period mmg x teratur...cm give up. tp baca cite akk , nk truskan lg..nk tnya brapa brt akk trun? sy ni mkn pil berat naik 3kg stahun...

    ReplyDelete
  2. Aiseh sori la hani lewat reply..br hari ni bkk blog la..jgn give up..trskan usaha..berat akk mmg turun byk..last timbang berat, lagi ringan dari sebelum kawin..rasanye lepas 5 btl mkn trn dlm 4kg kot..

    ReplyDelete
  3. salam....nak try gak..semalam gugel baru bekenalan dgn mab ni..lama ku mencari..nk mkn pil perancang hb xbg...nk pakai kondom..hb xsuka so rancang sendiri..tp xjd jgk..2kali hamil..n 2 kali tu jgk gugur..huhu..nk rehat duluni...anak dah 3..klo boleh biar umo anak 3-4 tahun nak hamil blk..insyaallah..

    ReplyDelete