MERANCANG KEHAMILAN (FAMILY PLANNING) DENGAN JAMU MAAJUN ANGGUN BISTARI

Bismillahirrrahmanirrahim...
Untuk entry kali ni saya nak share satu info yg mungkin berguna buat all mommies out there yg sdg memikirkan tentang "Family Planning". Asik citer pasal emas je..so yg ni kita story pasal "Puan-Puan". Serius..tentang title entry ni..kali pertama saya baca ayat "MERANCANG KEHAMILAN DGN JAMU"....iye ke ni?! Macam tak percaya...!! Jom baca pengalaman saya sendiri..! Ye la kan, selama ni saya merancang guna pil perancang. Tapi selepas saya deliver anak yg ke 5, saya rasa saya dah tak mau makan pil perancang lagi. Tapi saya pun tak nak pregnent lagi. Macam mana ye..nak pakai IUCD eii saya ngeri la nak masukkan benda alah tu kat dlm "tuuut" tu. Nak pakai implan plak...ngeri jugak...masa nak suntik implan tu takde la ngeri sgt...tapi ngerinye masa nak keluarkan implan tu nanti. Macam foto kat bawah ni..ngeri kan. Takut mak kalau kene macam ni


Pil plak..saya dah tak nak lagi...sebab sepanjang saya makan pil perancang dulu..ada la jugak side effect lain. Mcm2 pil saya dah pernah makan...antaranya..

❌Noriday..selama mkn..selama tu la saya tak period sampai risau..nape la tak period2
❌Nodett..tak berapa nak serasi..air susu pun jd kurang..berat badan pun naik
❌Marvelon..sama macam Nodett...plus ada problem "tuut" keputihan & kering
❌Gynera..mahal sket..tapi berat badan ok..cuma yg tak best..keputihan..dan sakit kepala  

So atas sebab tertentu..saya cuba la google...pilihan lain selain dari cara tersebut kat atas tu...akhirnya saya terjumpa satu forum berkenaan "Perancang Keluarga". Dari situ la saya berkenalan dengan "MAAJUN ANGGUN BISTARI" (MAB). Kalau nak tahu lebih lanjut tentang MAB ni, sila klik pada gambar MAB tu ok. Dulu saya bukan dealer MAB, sekadar pengguna MAB yg ingin berkongsi maklumat dengan orang lain(Tapi sekarang dah jd dealer MAB ;-) ). Harga pun tak mahal RM 18 sahaja. Murah kan? Info lanjut boleh picit foto bawah ni ye.

http://resipianggun.blogspot.my/p/mab.html


Alhamdulillah..diwaktu saya menulis entry ini..saya dah pun mkn 5 botol MAB, dan hanya setelah saya rasa ia benar2 berjaya ke atas diri saya baru saya berani nak tulis entry ni. Setakat 5 botol saya gunakan MAB sebagai ganti kepada pil perancang @ Family planning.. Alhamdulillah...dengan  izin Allah..saya tak pregnant...!! Alhamdulillah..maajun ni serasi dgn saya. Gambar dibawah ni botol MAB sebelum ni, masa saya mula2 makan tahun 2011. Sekarang dah ugrade lagi botol dia lagi cantik. Now ni saya dah mkn MAB hampir 2 tahun setengah(dah upgrade jd dealer pun..boleh order dgn saya ye)Pada mulanya saya pun agak was-was juga. Betul ke ni.. takut jugak terpregnant  lagi. Tapi terasa nak cuba..kalau tak cuba mana tau hasilnya. 



Dan...Alhamdulillah..berjaya ... bahkan bukan setakat Family Planning saja...byk lagi benefit lain yg saya rasa selepas saya makan Maajun ni. Antaranya...langsung takde keputihan macam mkn pil perancang, berat badan saya susut(ramai yg tegur), bdn pun rasa ringan je sbb maajun ni buang angin sekali dan paling penting baby saya...yg fully breastfeed dgn saya pun takde masalah...air susu saya pun flow ok macam biasa. Sebelum tu..jemput Like FB page bwh ni ya.. ;)

                              
Sepanjang saya makan botol yg pertama...period saya jadi tak teratur. Saya mula mkn pada hari ketiga period. Lepas period clear on day 7/8, seminggu lps clear, saya period semula... Lama plak tu..dekat seminggu juga. Risau...refer dgn dealer..dealer ckp teruskan, angin ke ribut taufan habiskan mkn botol pertama tu then rest 6 hr sebelum sambung next botol. Botol 1-3 biasanya MAB baru nak scan, rawat & detox masalah2 yang ada. Period jadi tak teratur coz dia bertindak membuang darah period & nifas yg lama2 terperuk kat dlm rahim tu. Kentut..tak pyh cerita la..satu hari tah berapa kali kentut pun tak tau. Masuk botol ke-4..nampak macam ok dan sepanjang mkn 21 biji botol yg ke 4 ni..saya tidak lagi mengalami masalah period berekor-ekor. Maknanya proses  detox & rawatan dah selesai. Habis 21 biji tu, mcm biasa cuti rehat 6 hari, dan Alhamdulillah saya period sepanjang tempoh rehat 6 hr tu,maknanya maajun ni dah serasi dgn saya...dan period saya pun dah cycle macam biasa...akhirnya saya  dah jumpa pil a.k.a maajun perancang kehamilan yg sama sekali tak membabitkan hormon..macam pil2 perancang moden yg ada di pasaran. Pada sesiapa yg nak gunakan alternatif jamu sebagai perancang...boleh la cuba.Kalau Uols rasa takut,boleh baca artikel ni : KESAN SAMPINGAN MAKAN MAAJUN ANGGUN BISTARI & then think & decide ok? 

Penting...saya nak pesan pada Uolls..sekiranya uolls berhajat nak try MAB ni...sila dapatkan guide/khidmat nasihat dari dealer-dealer bertauliah yang dpt bantu ada sekiranya ada isu-isu berbangkit. Botol 1-6 adalah fasa kritikal yang menentukan uolls berjaya atau tidak. Saya byk terima pm/whatsapp customer yang keliru, blur & tak pasti aturan dan simptom MAB, tak tahu entah beli dari mana, atau beli kat kedai jamu dan takda guideline. Kalau saya free saya layan mereka2 yang mengadu ni. Kalau tak free berkulat la..sebab hari2 whatsapp masuk. Saya pun manusia biasa ada responsibilities nak buat..takda la nak hadap whatsapp je. Kalau customer saya takpa saya memang ada rekod dari awal customer makan. Tapi kalau bukan cust saya, rekod pun takda..nak reply pun kene tanya history..camana..kalau salah guide kan naya je. Lepas tu simply2 bajet nak ckp mcm2 kat saya. Kalau saya jenis tak nak share..buat apa saya buat entri blog kan. 



Kadang2 seller kat kedai bukan lah pengamal, sekadar penjual..so lebih baik Uolls beli dari pengamal yang rata-rata dah convert jadi dealer. MAB tak sama dengan jamu lain..jadi Uolls kena dapatkan guide yang betul. Uolls boleh juga order dari saya(WHATSAPP 019-3679451) & saya akan guide anda or else kalau tak nak order dengan saya, sila berhubung terus dengan dealer pilihan anda ye dan dapatkan khidmat nasihat mereka. 
So sesiapa yang nak cuba family planning dengan MAB..boleh sms/whatsapp Fiza@ 019-3679451 & sudi-sudi la "like" FB page MAB saya kat bawah ni ok..!! Thanx Uols

                                
ARTIKEL BERKAITAN



 

6 comments :

  1. sy br guna 2 btol..period mmg x teratur...cm give up. tp baca cite akk , nk truskan lg..nk tnya brapa brt akk trun? sy ni mkn pil berat naik 3kg stahun...

    ReplyDelete
  2. Aiseh sori la hani lewat reply..br hari ni bkk blog la..jgn give up..trskan usaha..berat akk mmg turun byk..last timbang berat, lagi ringan dari sebelum kawin..rasanye lepas 5 btl mkn trn dlm 4kg kot..

    ReplyDelete
  3. salam....nak try gak..semalam gugel baru bekenalan dgn mab ni..lama ku mencari..nk mkn pil perancang hb xbg...nk pakai kondom..hb xsuka so rancang sendiri..tp xjd jgk..2kali hamil..n 2 kali tu jgk gugur..huhu..nk rehat duluni...anak dah 3..klo boleh biar umo anak 3-4 tahun nak hamil blk..insyaallah..

    ReplyDelete
  4. Saya masalah period tak teratur..dan dalam perancangan nak tambah zuriat...nk tanya boleh ke makan mab ni untuk membantu lancarkan period saya??? Klu mkn mab ni x hamil la kn...mcm ne ye???

    ReplyDelete
  5. Mab ni ade jual kt luar x? Maksud sye kt kedai jamu ke?

    ReplyDelete

==>> TERIMA KASIH DI UCAPKAN KERANA MEMBACA BLOG INI,,,Klik LIKE... ! UNTUK SUPPORT PAGE INI,,,